tirsdag den 1. juli 2014

Keftedes (græske kødboller) med rispilaf og tzatziki


I højbedet er der i år sået persille, purløg, timian, jordbær og mynte. Sidstnævnte vokser helt ustyrligt, så jeg har helt sikkert nok til at kunne lave mojito til hele byen...

Det valgte jeg ikke at gøre, men derimod at fremstille et lækkert græsk måltid, så vi kan drømme os tilbage til Kreta her i ferietiden, hvor kollegaerne er begyndt at stresse over det kommende fravær fra arbejdspladsen imens Tommi og jeg tænker at der fortsat er lang tid til.
Vi afholder sommerferie udenfor sæson. Det vil sige at vi tager en uge inden (vi har netop været i Berlin) og tager hovedferien når børnene er startet i skole igen og kollegaerne kommer tilbage. I år er ingen undtagelse og grundet vi skal passe mine forældres hund i august er ferien yderligere udsat til slut august og start september. Vi har endnu ingen konkrete planer, men mon ikke vi tager en afbudsrejse sydpå for at få lidt sol :)

Nå, men Grækenland i køkkenet.. Mynte, hvidløg, nødder og masser af friskhed i grønne krydderurter. Uhm. Desuden var det nemt at lave og det var hyggeligt at være to ved køkkenbordet. Det smagte så super lækkert at jeg var klar til at lave det igen og invitere gæster med det samme! Mættende og smagskraftigt!
I rispilaf'en tænker jeg at man fint kan tilsætte andre 'tern' f.eks. æble, tomat eller feta.
Der var til madpakken dagen efter og selvom jeg undlod tzatzikien, var der ingen der var i tvivl om at der var hvidløg i, da det stod og brummede i mikroovnen - så er I advaret :)

Keftedes - ca. 20-25 stk.
500 g. hakket oksekød
40 g. pinjekerner
1 løg, finthakket
½ håndfuld frisk mynte (ca. 5-6 blade)
1 håndfuld frisk persille
1 tsk. oregano
2 fed hvidløg
1 æg
2 spsk. mælk
2 spsk. rasp
Salt og peber

Start med at riste pinjekernerne på en tør pande. De skal tage let farve og hold øje, da det går stærkt. Ryst panden undervejs og brun dem ved middelvarme.
Imens hakkes løget fint og krydderurterne kommes i en kværn eller i et glas hvor de hakkes med en saks.
I en skål blandes kød med hakket løg, grofthakkede ristede pinjekerner, krydderurter (inkl. oregano), hvidløg, æg, rasp og salt og peber. Rør sammen til en sammenhængende fars og tilsæt mælken efter behov.
Stil på køl i ca. 30 minutter så det kan sætte sig.
Form til kødboller med en varm ske og sæt på en beklædt bageplade. Steg dem i ovnen ved 210 grader i ca. 20-25 minutter.

Rispilaf
3 dl. (rå) ris - gerne fuldkorn eller brune
1½ spsk. olie
1 rødløg, grofthakket
1 spsk. karry
2 fed hvidløg, presset eller hakket
20 mandler
1 stor håndfuld rosiner
1 håndfuld frisk persille
1 håndfuld frisk purløg
Salt og peber

Kog risene som anvist på pakken.
Varm en pande op med olie og tilsæt karry og løg. Når løgene er klare i udseendet tilsættes hvidløg, mandler og rosiner. Lad det blive varm og sluk for panden. Tilsæt de færdigkogte ris og vend hakket persille og purløg i og smag til med salt og peber.

Tzatzikien blev som jeg altid gør:
1 agurk
2 dl. skyr/græsk yoghurt
2 fed hvidløg
Salt

Riv agurken på rivejern og lad den dryppe af i en sigte, så væden presses ud af den. Bland i skyr hvor der presses hvidløg i og lidt salt. Man kan først smage til efter ca. 30 minutter på køl, da hvidløgssmagen skal trænge ud. Server!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvad synes du?

Print mig :)

Print Friendly and PDF

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...