torsdag den 31. oktober 2013

Irsk kaffe kagen


I weekenden stod den på 82 års fødselsdag ved Tommis farmor. Jeg var blevet bedt om at medbringe kage til kaffen og når nu det var en fødselsdag lavede jeg en lagkage. Vi blev dog 20 personer, så én var ikke nok. Jeg spurgt Tommi hvad hans familie (faderens side that is) bedst kunne lide af smagsvarianter og vi svarede nærmest i kor: irsk kaffe. En tilbagevenden klassiker de altid får til sammenkomster og som de fleste kan lide.
Smagen af kaffe, whisky og fløde var helt perfekt som en mousse/fromage-kage og den hvide chokoladetrøffel kunne let anes i eftersmagen.

Det meste af opskriften er inde fra Spisekammeret, men den blev ændret en smule ved mig. Dels på grund af smagsløg og dels fordi jeg ikke læste hele opskriften igennem inden jeg gik i gang...

Jeg fik ikke rigtig taget nogle billeder under processen, da jeg havde gang i lidt mange projekter i køkkenet samtidig og billederne af resultatet blev fra fødselsdagsbordet imens der var gæster.

Vær opmærksom på at kagen skal påbegyndes 1 døgn inden den skal serveres!

1 springform
1 lagkagebund - se opskrift her.

Kaffemousse:
6 æg - delt i hvider og blommer
250 g. brun farin
4 dl. piskefløde
10 blade husblas
2 dl. stærk varm kaffe
1 dl. whisky

Pisk æggeblommer med brun farin til det er luftigt - min. 5 minutter. Kom husblassen i koldt vand til de er bløde - ryst det værste vand af og smelt under konstant omrøring i den varme kaffe - et blad af gangen. Tilsæt kaffen i den piskede æggemasse sammen med whisky - pisk grundigt igennem. Lad det køle af imens det tykner. I en anden skål piskes piskefløden til lidt hård flødeskum og i en tredje skål piskes æggehviderne stive. Når kaffemassen er kold og tyknet lidt vendes flødeskummen i. Til sidst foldes stive æggehvider i masse. Fordel udover kagebunden i en springform (evt. beklædt med bagepapir). Stil kagen på køl.

Hvid chokoladetrøffel:
200 g. hvid choklade
2 dl. piskefløde
½ dl. whisky

Varm piskefløden op i en gryde lige inden kogepunktet. Hak chokoladen i mindre stykker og kom i en bøtte/skål (gerne med låg da det skal stå på køl natten over). Hæld den varme fløde over chokoladen i to omgange og rør rundt til alt chokoladen er smeltet helt. Bland whiskyen i, rør rundt, smag på herligheden og stil på køl i mindst 12 timer.
Når den er størknet piskes den op med elpisker på laveste hastighed - det tager lidt tid, så vær tålmodig. Når den er tyk og cremet fordeles den med forsigtig hånd over kaffemoussen på kagen. Stil atter på køl indtil servering.
Pynt evt. med chokoladekringler.

Så er der kun en enkelt dag til weekend - og det ser vi frem til. Vi skal have ryddet de sidste grene op og samtidig forberede os til blæsevejr, da DMI siger der kommer en smule blæst igen søndag. Derudover står weekend på hygge med gode venner og kvalitetskærestetid :)

2 kommentarer:

  1. Åhh den lyder lækker - den er jeg simpelthen nødt til at prøve :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Smagen var lige i skabet - virkelig virkelig lækker!

      Slet

Hvad synes du?

Print mig :)

Print Friendly and PDF

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...