fredag den 27. september 2013

Syltede rødbeder


Det er vist ikke gået nogle næser forbi at det er rødbedesæson netop nu. De fås i alle supermarkeder og endda til billige penge, f.eks. 5 kr. pr. kg.

Jeg er vild med rødbeder bagt i ovnen, i suppe og rå i en råkostsalat. Men også syltede rødbeder ovenpå en lun leverpostejsmad eller til en portion biksemad. Faktisk syltede jeg også nogle sidste år, men fik ikke taget billeder inden de var væk, så derfor får I først opskriften nu.

Syltede rødbeder er et nemt lille aftenprojekt, da det passer sig selv under kogningen, så skal flås, skæres i skiver og så i lage. Til sidst kommes de på glas skyllet i atamon. Så er der fyldt op til vinteren!

Jeg syltede ca. 3 kg. rødbeder, men skriver opskriften så den passer til 1 kg. Jeg havde desuden nogle bolcherødbeder liggende, men efter de var kogt var der ikke meget striber tilbage i dem, så trykkede hjerter ud af dem som sikkert til pynt på en rugbrødsmad når det er koldt udenfor.

1 stort glas
1 kg. rødbeder
Ca. 1 liter eddike
500 g. sukker
Krydderier efter smag (peberkorn, laurbærblad, stjerneanis)
Atamon (flydende eller pulver)

Skyl og gnub rødbederne og kog dem i en gryde med vand, som bringes i kog med salt. Lad dem koge i ca. 30 minutter. Tag dem af, hæld det varme vand af og straks tænd vandhanen med koldt vand, så rødbederne får et chok, så de bliver så bange at de taber skindet.
Flå skindet af ved at vride rødbeden lidt. Lad dem køle af og lav imens lagen.
Kom eddike og sukker i en gryde og bring det i kog sammen med hele krydderier.
Skær rødbederne i skiver eller stik dem ud. Skyl et stort glas med atamon og kogende vand (også låget). Kom rødbedeskiverne i, hæld lagen over og kom straks låg på.
Lad stå nogle dage inden brug.

Så blev det endelig fredag og weekenden er tiltrængt. Den står bl.a. på rengøring, besøg ved de gamle og søs, indendørs traktorpulling og kærestehygge.

Her i Rebelsig ved vi præcis hvornår det er blevet efterår for alvor. Det er ikke når havemøblerne skal ind eller når man har handsker på. Når man har et fastbrændselsfyr med koks eller træ ved man at det først er koldt og efterår når man tænder op for første gang efter en lang sommer.
Vi har forsøgt at trække den til 1. oktober, men har aftalt at vi må begynde imorgen, da grænsen for kulde er nået og stearinlys ikke længere kan varme soveværelset op til aften.
Til de der tænker at det er pjat at vente og udsætte, er de mennesker som ikke selv har prøvet at bo sådan. Når vi først har gang i fyret skal vi ud 4-6 gange i løbet af dagen og fylde koks ind - også når det er frostvejr eller vi har tømmermænd! Det betyder også at vi fra nu af skal planlægge lidt hvis vi ikke er hjemme en dag, så der stadig er varme på.

God weekend til jer andre :) I kan jo sylte nogle rødbeder hvis I får tid...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvad synes du?

Print mig :)

Print Friendly and PDF

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...