torsdag den 2. august 2012

Den evig mislykkede falafel og opskrift på lækre pitabrød


Jeg forstår det ikke. Min venindes mor lavede lækre falafler på kort tid og uden svineri. De blev smukke og smagte helt fantastisk.
Jeg har nu prøvet 3 gange - 2 forskellige opskrifter, men lige lidt hjælper det. Det bliver til ren smulder når jeg laver det.
Vi skulle bruge det i pitabrød denne gang, men som billedet herunder viser, blev alle de pæne kugler smuldret til krummer. Det sker hver gang jeg steger dem. Første gang gjorde jeg det i lidt olie i en gryde, anden gang i en frituregryde og denne gang i en del olie i en sautepande.
Hvad gør jeg forkert?


Smagen er egentlig rigtig god, men det smulder er ikke så pænt!

Imens I overvejer hvad jeg gør forkert kan I få opskriften på de lækre pitabrød jeg bagte dertil. Opskriften er inde fra Brdr. Price og de var hele den lange hævetid værd! Jeg havde dog ikke noget Tipo 00 mel, så det blev bare almindelig hvedemel. Mums!

8 små eller 4 store
300 g. hvedemel
200 g. durum mel
Ca. 3 dl. vand
½ spsk. salt
2 spsk. olivenolie
25 g. gær

Lun vandet og opløs gæren deri. Tilsæt mel og salt. Ælt dejen grundigt sammen. Den skal være smidig og elastisk – uden at hænge fast på fingrene - så er den klar. Kom dejen i en skål og dæk den med et tyndt lag olivenolie. Lad den hæve lunt i 3 timer.
Rul derpå dejen ud til en aflang pølse og skær 4 eller 8 stykker af den. Rul dem til boller og lad dem stå og efterhæve en halv time på et meldrysset bord. Opvarm ovnen til 250 grader. Har man en bagesten, kan denne med fordel bruges. Rul bollerne ud til flade, runde brød – ca. 12-14 cm i diameter og ca. en halv cm tykke.
Bag pitabrødene på bagepapir – gerne direkte på bagestenen, hvis man har en sådan. 4 minutter – til de hæver op – derefter vendes de og får ca. 2 minutter på den anden side.
10 kommentarer:

 1. På trods af at det ikke hænger sammen, ser det nu alligevel rigtig lækkert ud :) Har planer om at skulle lave falafel inden så længe, da kæresten aldrig har prøvet at spise det. Glæder mig til at høre, hvad han siger til det.

  SvarSlet
 2. Hej

  Jeg har haft samme problem med mine falafler, indtil det gik op for mig, at jeg IKKE skulle koge kikærterne, de skal kun ligge i blød. Efter min opdagelsen laver jeg nu lækre falafler der ikke smuldre.

  SvarSlet
 3. Jeg har brugt kikærter fra sådan en brik/dåse fra Bilka, hvor der står "velegnet til bl.a. humus, falafel, osv.". Hvordan steger du dine?

  Christina: Mm, det smager bare skønt med de rigtige krydderier i :)

  SvarSlet
 4. Jeg har flere gange lavet falafler efter denne opskrift - http://rikkeprikke.dk/2012/02/falafler/ - og det har været en success hver gang. Der bruges også ukogte kikærter. Jeg steger dem på en pande med rigeligt olie

  SvarSlet
 5. Aj hvor ærgeligt..det har jeg også prøvet. Brug endelig ikke dåse kikærter, det kan ikke hænge sammen.Sæt selv kikærter over om aftenen, så er de klar næste morgen, og de skal ikke koges først..Kvalimad har en smaddergo opskrift, Go fornøjelse
  Yvonne I

  SvarSlet
 6. Ja det er rigtig lækkert. Jeg springer dog nok selv over eller skal ikke have så meget, da min mave ikke så godt kan tåle noget, der er stegt i rigelig olie (de suger jo lidt), men jeg tror nu nok, de skal gøre lykke hos kæresten :)

  Kikærterne fra dåse er ofte forkogte. Til hummus skal de koges, det skal de ikke til falafel. Jeg har dog kunnet få dem til at hænge sammen alligevel tidligere, da jeg har prøvet, selvom de er noget porøse, men næste gang nøjes jeg med at opbløde. Nuppede en pakke tørrede kikærter med hjem fra Fakta den anden dag, så det er dem, jeg laver af næste gang.

  SvarSlet
 7. Du skal bruge tørrede kikærter. Du må ikke bruge dem på brik eller dåse, de er forkogt og det kan man ikke bruge til falafel, på trods af hvad diverse producenter skriver. Ingen tvivl om, at det er derfor det får galt for dig.

  Ærterne udblødes i vand i køleskab natten over, blendes i foodprocessor eller med stavblender til mos og tilsættes krydderier. (spidskommen, hvidløg, salt og peber, persille).
  Når du steger dem er det vigtigt, at du ikke moser dem rundt på panden. Form/pres en kugle ud af mosen, læg den på panden og lad stege 3-4 minutter indtil den har fået stegeskorpe på undersiden. Så vender du den forsigtigt og bum, dejlige falafler er færdige.

  SvarSlet
 8. Halløjsa..

  Som skrevet skal de ikke koges.
  Dem du køber på dåse er kogt (og udblødt). Du skal købe nogle tørrede i en pose, udbløde dem selv - fx natten over og så kan der ellers laves falafler.

  Hvis du vil lave hummus skal de selvfølgelig koges. :)

  SvarSlet
 9. Som de andre siger, opblød kikærterne selv :)

  Jeg plejer ikke at lave mine til kugler og "friture"stege dem, jeg laver små frikadelle formede falafler, som jeg steger på en pande med ca. ½cm god olie. Det synes vi er lækkert og de er både gode i pite, til salat eller i en burgerbolle med lidt salat og tzatziki.

  Fin blog du har dig!
  Måske har du lydt til at kigge forbi min blog og deltage i min give away?

  Mvh Elisabeth
  http://missionidealvaegt.blogspot.dk/

  SvarSlet
 10. Hvor er I skønne!

  Jeg må prøve igen næste gang og selv prøve at opbløde kikærterne :)

  Mange mange tak for hjælpen!

  SvarSlet

Hvad synes du?

Print mig :)

Print Friendly and PDF

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...