torsdag den 15. marts 2012

Kjøttboller med kartoffelmos og flødesovs


Når vi er i IKEA plejer vi gerne at besøge cafeteriet og få en portion svenske kødboller med mos, sovs og tyttebær. Det er jo billigt og smager ret godt.

Jeg tænkte ved mig selv - det kan sku' ikke være så svært at lave selv og Tommi er vild med det, så jeg googlede lidt og fandt en masse opskrifter - på svensk. Jeg fatter ikke svensk, så heldigvis havde søde Birthe afprøvede en opskrift og jeg lavede noget der minder om hendes.

Min version (eller, faktisk var det Tommi som lavede kødbollerne imens jeg lavede mos og sovs...) lyder sådan:

26 kødboller
500 g. hakket kalv og svin
1 dl. rasp
1½ dl. mælk
½ dl. piskefløde
1 tsk. løgpulver (købt ved T.I. Krydderier)
1 æg
1 spsk. sennep
½ tsk. revet muskatnød
Salt og peber
½ tsk. rørsukker
Margarine til stegning

Mel
2½ dl. mælk
½ dl. piskefløde
Salt og peber
1 grøntsagsbouillion-terning
Kulør

Bland piskefløde og mælk sammen med raspen og lad det stå i ca. 10 minutter til det er trukket sammen til en tyk masse. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det sammen til en fars med håndmikser. Lad farsen trække i køleskabet i 30 minutter. Form kødbollerne til små kugler og steg dem på en pande med margarine til de er gennemstegte.

Hæld fedtet fra panden i en gryde (evt. mere margarine, hvis du ikke har nok fra panden) og kom mel i imens der piskes. Tilsæt stille mælken imens du rører det godt igennem og lader sovsen koge op efter hver etape du kommer mælk i. Tilsæt kommes fløden i og sovsen koger i ca. 10 minutter. Kom bouillionen i og smag til med salt og peber (og tyttebær - jeg kom ca. 2 spsk. i). Kom lidt kulør i sovsen så den stadig er lysebrun.

Server med kartoffelmos og tyttebærsyltetøj.




6 kommentarer:

  1. Hej Rebelsig.

    Köttbullar er rigtig lækker svensk husmandskost. Med mos, lingonsylt m.m.

    Der er selvfølgelig 100-vis af forskellige måder at lave dem på. Her er min udgave som jeg syns kommer aller tættest på den "originale" ;-)

    500 gr. hk. kalv og gris
    1 dl. rasp, opblødt i
    1 1/2 dl. mælk
    1 1/2 tsk. salt
    1 tsk. st. peber
    1/2 til 1 tsk. st. allehånde ( et must )
    1 æg
    1 ml. stort løg, finthk. og sauteret klare. Afkøles inden det kommer i farsen.

    Rul evt. de små kødboller i mel ( for en glattere overflade ) og steg dem i olie/smør.

    Jeg lover dig de smager himmelsk :-)

    Mange hilsner
    Maj

    SvarSlet
  2. Jeg tror lige jeg er blevet nødt til at tage en tur i IKEA :D !! (Godt man kun bor to km fra) :P

    SvarSlet
  3. Det er altså gudemad - efter min mening. Vi skal helst have det et par gange om året :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  4. Maj: Uhm, prøver din version næste gang :) Den lyder spændende med krydderier

    Pandekagepiraten: Årh det var tæt på :) Vi skal i IKEA i næste weekend men ingen kjøttboller til mig, da vi skal ud og spise vietnamesisk med min søster.

    Birthe: Tommi var også ganske vild med det og har allerede spurgt efter det igen ;)

    SvarSlet
  5. Har du set at man i IKEA kan købe deres flødesovs i brevform? Man skal bare tilsætte vand og fløde

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, så det godt sidst. Kan være de skal afprøves :)

      Slet

Hvad synes du?

Print mig :)

Print Friendly and PDF

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Der var en fejl i denne gadget